duiken

Duiken en het Duikmeesterschap:
Duiken is sinds 10 jaar een volksactiviteit geworden. De grote marketing organisatie heet PADI en heeft systematiek aangebracht in duikcursussen. Voor de beginner is er de open water cursus. Daarna kan men een advanced open water brevet halen. Duiken is eigenlijk niet echt moeilijk. De volgende en laatste stap is  de duikreddingscursus dat veel informatie geeft over het voorkomen van  ongelukken. Deze cursus kan men volgen nadat men een eerste hulp brevet heeft behaald. Tot zover de recreatieve brevetten. Dan zijn er ook professionele brevetten waarvan het Duikmeester brevet het eerste niveau vormt. Wat  Duiktechnieken en kennis betreft zit alle informatie en training in deze cursus.  Het volgende niveau van instructeur geeft alleen meer inzicht in didactische vaardigheden en het volledig gestructureerde PADI programma. Om duikmeester te worden dien je 8 examens af te leggen in: Physics; fysiology; environment; equipment; assisting; leading en safety. Ter  voorbereiding op deze examens bestudeer je een encyclopedie. Daarnaast moet men bij verschillende duikactiviteiten en cursussen  geassisteerd hebben. Om de duikmeester opleiding te volgen hoef je maar 20 duiken te hebben. Alvorens een certificaat te behalen moet je  60 duiken hebben gemaakt. Je begint pas een beetje ervaring te krijgen met 100 duiken. Inmiddels heb ik meer dan 400 duiken gemaakt en voel  me nu als een vis in het water. Om een beetje de weg te weten op de vele duikplaatsen is dit aantal ook wel nodig. Een gemiddelde duiktijd bedraagt 45 minuten. Als je beter wordt in de ademhaling en dus minder lucht verbruikt zijn duiken van 70 of 80  minuten mogelijk. Hoe meer je ontspant en rustiger beweegt hoe minder lucht je verbruikt. Ook is de diepte van invloed op het luchtverbruik.  Een open water duiker mag tot 18 meter diep gaan; met volgende advanced duikbrevetten mag men tot 30 meter diep gaan. Op die diepte bestaat een druk van 4 BAR. Met een diepduik brevet voor recreatief duiken mag men tot 40 meter diep gaan (druk is 5 BAR). Daarnaast kan men als recreatief duiker ook nog een Enriched Air of NITROX brevet halen waarmee men met een tank mag duiken met een hoger zuurstof gehalte (max. 40 % in plaats van de normale 21%).

Ik heb er voor gekozen om in het recreatieve duiken te blijven, dus tot 40 meter met maximaal 36% verrijkte lucht. Daarnaast blijft mijn stokpaardje de veiligheid en ben daarom ook instructeur in EFR Emergency First Responder (EHBO) en O2-instructeur om mensen op te leiden in het toedienen van zuurstof O2. Toedienen van zuurstof is een levensreddend middel bij duikongelukken. In de praktijk komen er weinig ongelukken voor omdat iedere duikmeester en instructeur ook het rescue diver brevet heeft en dus problemen vroegtijdig onderkent en kan ondervangen. Natuurlijk is het zeer belangrijk dat elke duiker (in opleiding) een (eigen) medische verklaring heeft ingevuld en ondertekend zodat de duikorganisator kan weten wat de voorgeschiedenis is.

Ook is het heel belangrijk om bij te dragen aan het behoud van de onderwater wereld. Veel energie gaat er zitten in het instrueren van zowel duikparticipanten als de locale bevolking. Daarom ben ik ook project AWARE en AWARE REEF instructeur.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.